Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde klopt?

Via het WOZ-waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw woning en andere woningen opvragen. Ook kunt u bij uw gemeente een taxatieverslag opvragen van uw woning of bedrijfspand. Met de koopsominformatie van het Kadaster kunt u controleren of de WOZ-waarde ongeveer klopt.

WOZ-waarde woningen inzien via het WOZ-waardeloket

woz waarde

De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. Dit betekent dat u van alle woningen in Nederland de WOZ waardes kunt opvragen. Dit doet u via het  https://www.wozwaardeloket.nl/

Is uw gemeente nog niet op dit loket aangesloten? Dan geeft de gemeente op haar website aan hoe zij de openbare gegevens verstrekt. Vragen over de waarde van uw woning kunt u stellen aan uw gemeente.

Taxatieverslag opvragen

Gemeenten bepalen jaarlijks de WOZ-waarde door een taxatie. In een taxatieverslag staat hoe de gemeente de WOZ-waarde vaststelt. U kunt het verslag van de taxatie opvragen bij uw gemeente. Uw gemeente kan u vertellen hoe u dit kunt doen.
Gemeenten sturen het taxatieverslag vaak mee als bijlage bij de WOZ-beschikking. Deze ontvangt u als u op 1 januari van een jaar eigenaar of huurder van een onroerende zaak bent.

Waarde vergelijken met koopsominformatie Kadaster

Met de koopsominformatie van het Kadaster krijgt u informatie over de aankoopprijs van een woning of woningen. Hiermee vergelijkt u de WOZ-waarde van uw woning met de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Het gaat dan om woningen die zijn verkocht rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum).
*bron www.rijksoverheid

Geef een reactie