Rijksoverheid: Woningkopers tot 35 jaar krijgen overdrachtsbelasting vrijstelling

De rijksoverheid meld dat kopers tussen 18 en 35 jaar geen eenmalige transfersom bij aankoop van een woning hoeven te betalen. Dit maakt het kopen van een huis voor hen veel goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt hierbij wel het feit dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000,-. Kopers van 35 jaar en ouder die in het huis gaan wonen, betalen 2%. Investeerders/beleggers betalen 8%. Met deze maatregelen wil het kabinet beginners en gevorderden meer kansen bieden op de vastgoedmarkt.

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers

Voorwaarden voor de startersvrijstelling

De koper moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de overdrachtsbelasting vrijstelling.

• De koper is van legale leeftijd (18 jaar oud) en jonger dan 35 jaar.
• De koper koopt een woning.
• De koper heeft deze vrijstelling van transfersom niet eerder ontvangen en geeft dit schriftelijk aan.
• De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogeheten hoofdverblijfscriterium). Hiertoe vult de koper een verklaring in.
• Het volledige pand kost niet meer dan 400.000 euro als de overdracht plaatsvindt na 31 maart 2021 (tot die datum is deze waardegrens voor accommodatie niet van toepassing).

De vrijstelling geldt bij de overdracht van de woning vanaf 1 januari 2021

Doorslaggevend hier is het moment van overdracht bij de notaris, niet het ondertekenen van het koopcontract. De vrijstelling geldt bij overdracht van de woning op 1 januari 2021 bij de notaris. Daarnaast geldt vanaf 1 april 2021 de enige vrijstelling voor woningen van 400.000 euro of lager.

Is één van de kopers van 35 jaar of ouder? Geen uitzondering voor eigen deel

De vrijstelling geldt voor elke koper apart. Is de ene koper 35 jaar of ouder en de andere jonger dan 35 jaar? Daarna betaalt de persoon ouder dan 35 jaar 2% belasting over hun deelname. Een persoon onder de 35 jaar betaalt geen belasting over hun deelname (mits ze ook aan de overige voorwaarden voldoen).

Lees het volledige artikel hier op rijksoverheid.nl

Geef een reactie