Aankoop

Bouwkundig onderzoek laten doen

Voordat u een definitief koopcontract tekent, is het verstandig een bouwkundig onderzoek te laten doen. Een bouwkundig ingenieur inspecteert de woning op gebreken. Heeft u twijfels over de bouwkundige staat van het huis of wilt u graag meer inzicht hebben in de bijkomende kosten van het onderhoud? Dan kunt u als koper een voorbehoud van bouwkundige keuring opnemen in het koopcontract. In een voorbehoud van bouwkundige keuring staat meestal dat de koop ontbonden kan worden als het achterstallig onderhoud boven een bepaald bedrag uit komt. Een bouwkundig onderzoek kost meestal een paar honderd euro.

bouwkundig onderzoek oud huis

Bouwkundig rapport

Na de keuring stelt de bouwkundige een rapport op met daarin zijn bevindingen. Bijvoorbeeld over de gebreken, toekomstig onderhoud en de kosten hiervan.

Verborgen gebreken bij koop

Soms ontdekt u in uw koopwoning een gebrek dat u niet heeft gezien voor de overdracht. Het hangt van verschillende zaken af of u de verkoper geheel of gedeeltelijk kunt laten betalen voor de schade.

U heeft als koper een onderzoeksplicht. Dit betekent dat u de bouwkundige en de juridische staat van een woning moet onderzoeken. Onderzoek naar de juridische staat is bijvoorbeeld een check van het bestemmingsplan. Voor onderzoek naar de bouwkundige staat van een woning kunt u een bouwkundige inschakelen. Deze stelt een keuringsrapport op.

De verkoper heeft op zijn beurt een mededelingsplicht. De verkoper moet u informeren over de eigenschappen en de gebreken van de woning die bij hem bekend zijn. Doet hij dit niet, dan kunt u de verkoper mogelijk aansprakelijk stellen. Het Juridisch Loket heeft hiervoor een stappenplan.

Stappenplan maken bij een verborgen gebrek (Juridisch Loket)  (link opent in een nieuw tabblad)

Contact opnemen met het Juridisch Loket (Juridisch Loket) (link opent in een nieuw tabblad)

Meer lezen over koopwoning (Juridisch Loket) (link opent in een nieuw tabblad)

*bron rijksoverheid.nl

Geef een reactie