Vraag op tijd een energielabel aan

Er is nog steeds een tekort aan energieadviseurs en juist een toename in aanvragen van het verplichte energielabel. Daarom adviseert het ministerie van BZK om op tijd een afspraak te maken met een energieadviseur.

Definitief energielabel dwm makelaardij

Er is een krapte op de markt van energieadviseurs en de levertijden van energielabels zijn hierdoor opgelopen. In een eerdere reactie op een motie uit mei, liet minister Ollongren weten dat de markt naar verwachting de komende maanden in balans zal komen. Zo stond de teller begin juni op 1.100 vakbekwame energieadviseurs en de minister ziet dit aantal iedere week toenemen. Momenteel zijn nog bijna 1.100 personen bezig om hun vakbekwaamheid te behalen, de minister voorziet dat dit voldoende is om aan de vraag te voldoen.

Opschorting advertentieplicht

Tot die tijd zijn de levertijden voor een energielabel echter langer dan gewenst en is het niet reëel om van een verkoper of verhuurder te verwachten dat op het moment van adverteren al een energielabel aanwezig is. Daarom heeft de minister eerder besloten om de opschorting van de handhaving van de advertentieplicht tot 1 juli 2021 te verlengen tot 1 januari 2022.

Dit houdt in dat tot 1 januari 2022 er niet zal worden gehandhaafd op de verplichting om de energieprestatie-indicator te vermelden in de advertentie in commerciële media bij verkoop of verhuur van een woning of utiliteitsgebouw, indien er nog geen geldig energielabel is afgegeven. Is er wel een geldig energielabel afgegeven, dan moet deze wel worden vermeld.

 

Energielabel bij transactie wel verplicht

De verplichting van het hebben van het energielabel bij de transactie van de woning of het gebouw blijft tevens van kracht. Daarom is het van belang op tijd een afspraak in te plannen met een energieadviseur.

Geef een reactie