18 maart 2019 Geschreven door redactie Vastgoed

Dossier: 
Woningmarkt en economie
Uit onderzoek van ING blijkt dat de starter van nu steeds vaker een hoogopgeleide vrouw is. Verder valt op dat de leeftijd van starters de afgelopen jaren gestegen is. Het Economisch Bureau van de bank ziet het aantal woningverkopen in 2020 zakken naar 195.000. Voor 2019 verwacht ING nog 210.000 woningverkopen.
De leeftijdscategorie starters tot 30 jaar daalt van 59% naar 37%, meldt ING in haar Woonbericht van maart 2019. Starters op de woningmarkt zijn vaker bereid om binnen een grote straal op zoek te gaan naar een woning. Beter betaalbaardere woningen (35%), beter woningaanbod (29%) en een baan met betere vooruitzichten (35%) zijn daarbij de voornaamste redenen. Maar eenmaal gesetteld en in bezit van een koophuis is 17% nog maar bereid te verhuizen voor een baan met betere vooruitzichten.

Prijzen stijgen minder hard

De verwachting bij zowel starters als woningbezitters dat de huizenprijzen stijgen, is flink gedaald. Men verwacht dat de woningprijzen minder hard zullen stijgen. Dat wordt gestaafd door cijfers die ING Economisch Bureau onlangs naar buiten bracht. De bank verwacht dat gedurende 2019 de woningprijzen nog maar zo’n 4,5% stijgen en dat in 2020 de prijsstijging afvlakt naar 2,5%.

Meeste woningbezitters zijn honkvast

Aan de woningbezitters is ook gevraagd hoe ze staan tegenover verhuizen naar een andere gemeente of provincie. Ruim de helft (54%) van de consumenten geeft aan binnen een straal van 20 kilometer een woning te willen zoeken. Meer dan 50 kilometer vindt slechts 12% van de woningbezitters acceptabel en 13% is helemaal niet bereid om zijn huidige woonplaats te verlaten.
Een derde van de woningbezitters geeft aan dat er niets is dat ervoor kan zorgen dat ze verder weg dan hun huidige huis naar een woning gaan kijken. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Gezien de huidige krapte op de woningmarkt zou je verwachten dat er geleidelijk meer spreiding ontstaat. Dit onderzoek toont aan dat het vooral de sociale aspecten zijn die een belangrijke rol spelen in de zoektocht naar een woning en dat deze aspecten vooral woningbezitters binden. Starters zijn nog wel redelijk flexibel.”

Voorliefde voor de eigen provincie

68% van de Nederlanders woont momenteel in de provincie waarin ze is opgegroeid. Slechts 9% van de woningbezitters die is verhuisd naar een andere provincie, verwacht ooit nog terug te keren naar de provincie waar zij opgroeiden op het moment dat ze niet meer hoeven te werken. Wim Flikweert: “Bewoners van Flevoland, Utrecht en Groningen zijn van alle provincies het meest bereid om verder te verhuizen. Inwoners van Brabant, Overijssel en Limburg zijn het minst geneigd om buiten de regio/provincie een woning te zoeken.”

Overwaarde speelt geen hoofdrol

Ook de mogelijke overwaarde bij de verkoop van de huidige woning is voor huiseigenaren niet direct een reden om buiten de provincie te gaan zoeken naar een woning. Bij een overwaarde van €100.000 zou slechts 5% dat zeker doen. Dat loopt bij een overwaarde van €250.000 op tot 11% en bij een overwaarde van €500.000 naar 13%.
Bron: De Telegraafwoonbericht en ramingen van ING, Vastgoedactueel

Geef een reactie